2022apr 06
1

Ξεκίνησε η δωρεά ελαιοδέντρων από το «Arete Fund», με τη στήριξη της Δικηγορικής Εταιρίας Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι, στους πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας

Στις 23 Μαρτίου 2022 παραδόθηκαν τα πρώτα 5.000 δενδρύλλια σε ελαιοπαραγωγούς της Δ.Ε Φολόης, από τα συνολικά 133.000 που περιλαμβάνει η δωρεά.

Δείτε με ένα κλικ:

Με την παράδοση 5.000 ελαιοδέντρων σε ελαιοπαραγωγούς της Δ.Ε Φολόης, ξεκίνησε την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022, η υλοποίηση της δράσης «Ξαναφυτεύουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας». Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, επισκέφθηκε την περιοχή του Λάλα και μαζί με τον επικεφαλής συντονισμού της δράσης, Γιάννο Γραμματίδη, παρακολούθησαν τη διαδικασία και συνομίλησαν με τους ελαιοπαραγωγούς.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη από τους ιδρυτές του Αμερικανικού Ιδρύματος «AreteFund», Στιβ και Νταϊάν ντε Λετ, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, εξέφρασαν την επιθυμία να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση της περιοχής, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Σήμερα, μετά από διαρκείς, αλλεπάλληλες συσκέψεις και συνεργασία μεταξύ των εκπροσώπων του Ιδρύματος, προσωπικά του κ. Γιαννόπουλου, των αρμόδιων Υπηρεσιών της ΠΔΕ και της Π.Ε Ηλείας, καθώς και με τη συμβολή των προέδρων των 27 πυρόπληκτων Τ.Κ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, τα 5.000 δενδρύλλια – από τα συνολικά 133.000 που περιλαμβάνει η δωρεά – παραδόθηκαν στους ελαιοπαραγωγούς περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Η διανομή θα συνεχιστεί ανά διαστήματα και σε δυο ακόμα σημεία, στο Πελόπιο και στην Αρχαία Ολυμπία, όπου θα απευθύνονται οι ωφελούμενοι ελαιοπαραγωγοί (σ.σ κατόπιν ενημέρωσης) για να παραλάβουν τις ποσότητες που τους αναλογούν.  Παρόντες στη διαδικασία διανομής ήταν επίσης ο Γεν. Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας ΠΔΕ Σταύρος Βέρρας, ο προϊστάμενος Τμ. Ποιοτικού Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας ΔΑΟΚ Π.Ε Ηλείας Γιώργος Μικέογλου καθώς και ο συνεργάτης του Ιδρύματος «Αρετή», Γεωπόνος Κωνσταντίνος Τάτσης. 

Σημαντική ημέρα για την περιοχή

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στη δράση, δήλωσε μεταξύ άλλων «…πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Η δράση αυτή, που είναι το αποτέλεσμα της γενναιοδωρίας του ζεύγους ντε Λετ και του Ιδρύματος «Arete Fund», δε θα μπορούσε να έχει πάρει σάρκα και οστά, αν δεν υπήρξε άριστη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τα αποτελέσματα από σήμερα είναι ορατά για την περιοχή, με την παράδοση 5.000 ελαιοδέντρων  – σε πρώτη φάση – και η διανομή θα ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα με τη συνολική δωρεά 133.000 δενδρυλλίων». Ο ίδιος ευχαρίστησε θερμά το ζεύγος ντε Λετ , ιδιαιτέρως τον κ. Γραμματίδη για την άριστη συνεργασία, καθώς και τα στελέχη και τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες της Π.Ε Ηλείας που με απαράμιλλο ζήλο, και παρά το μεγάλο φόρτο εργασίας – όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος – συνέδραμαν καθοριστικά στην έναρξη της διανομής των ελαιοδέντρων.   

Ο επικεφαλής συντονισμού της δράσης Γιάννος Γραμματίδης, δήλωσε συγκινημένος για την υλοποίηση της δράσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «…είναι μεγάλη μέρα για εμάς η σημερινή, γιατί δείχνει την αποτελεσματικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και πως μπορεί να συνεργάζεται με την Τ.Α. Οφείλω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, στα στελέχη της Περιφέρειας και ιδιαίτερα στους γεωπόνους κ.κ Βέρρα και Μικέογλου, στο Arete Fund, στη ΔΕΗ που είναι ο μεγάλος χορηγός και αρωγός αυτής της προσπάθειας, στην Τράπεζα EUROBANK, σε ιδιώτες ακόμα και σε μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Είναι σημαντικό να βοηθάμε την περιοχή που αποτελεί το σύμβολο πολιτισμού της Ελλάδας Παγκοσμίως».

Παρόντες στην πρώτη ημέρα διανομής ήταν επίσης ο Εντεταλμένος Σύμβουλος/Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Αρβανίτης και ο πρόεδρος της Τ.Κ Νίκος Νικολακόπουλος.

Ο κ. Σακελλαρόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο ίδρυμα «Arete Fund» για την συμβολική και ουσιαστική βοήθεια, χαρακτηρίζοντας την «πράξη προσφοράς και αλληλεγγύης» για την αναγέννηση της Αρχαίας Ολυμπίας και την οικονομική ανάταση της περιοχής και των κατοίκων. Ο κ. Γεωργιόπουλος  από την πλευρά του, δεν παρέλειψε, μεταξύ άλλων, να εκφράσει τις ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη, στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλο και στις Υπηρεσίες που ανέλαβαν τον συντονισμό του έργου «Ξαναφυτεύουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας».